Optimera mera – Om bildbehandling på webben

Det är många saker som påverkar hur en webbplats fungerar och upplevs av användarna. En del av det är webbplatsens prestanda, hur snabb webbplatsen är att använda.

En sak som påverkar en webbplats prestanda är bilder. En bild tar tid att ladda beroende på hur stor filen och bilden är som ska visas på sidan.

Saker som på verkar en bilds storlek är:

  • Vilket filformat bilden är sparad med.
  • Hur stor bilden är som laddas upp till webbplatsen. En bild skalas ner till rätt proportioner på en webbsida men kan vara betydligt större i ”bakgrunden” och tar därmed längre tid att ladda och påverkar webbplatsens prestanda.

Bilder ska vara så stora som bilder ska visas

En bra grundregel när du arbetar med bilder på en webbplats är att bilden ska i sitt format vara lika stor som bilden ska visas på sidan.

Tar vi till exempel på våra externa webbplatser som exempel är maxbredden för att visa en bild på en sida 416 pixlar. När du då laddar upp den bild som ska visas på sidan ska den vara 416 pixlar bred. Varken mer eller mindre. Är bilden större kommer den ändå automatiskt skalas ner till 416 pixlar men ta längre tid att ladda eftersom bilden är större i ”bakgrunden”. Är bilden mindre kommer den att skalas upp till 416 pixlar med resultatet att bilden blir pixlig eller suddig.

Olika besökare har olika bra uppkoppling

Varför är det då viktigt att tänka på detta? Eftersom vi inte kan veta hur bra uppkoppling en användare som besöker webbplatsen har bör vi alltid sträva efter att en webbplats har så bra presentande som möjligt så att den är snabb att använda.

Vi kan tå våra sidor om naturreservat som ett exempel. En användare av de sidorna befinner sig med hög sannolikhet ute i naturen och besöker sidan från en mobiltelefon. I ett naturreservat är det kanske troligt att uppkopplingen till 3G eller 4G nätet inte är det bästa. Många bilder på sidan som besöks som då inte är optimerade tar längre tid att ladda. Det upplevs som irriterande för användaren som förmodligen lämnar webbplatsen utan att ha kunnat ta del av informationen och bilderna.

Med andra ord, utgå inte från att bilden går lika snabbt att ladda för andra användare som det gör för dig inom Lst- nätverket. Utgå från att användaren har dålig uppkoppling.

Gäller även för sociala medier

När det gäller optimering av bilder är det viktigt att tänka på att det är lika aktuellt för sociala medier som för webben.

Här är några enkla punkter att tänka på när du ska lägga upp bilder på webben:

  1. Bilder är i den upplösning som de ska visas.
  2. Spara bilder i ett lämpligt format (GIF, JPEG eller PNG).
    Moderskeppet.se ger bra information om vilket filformat du ska använda när. Så väljer du rätt filformat för webben
  3. Spara bilder för webben.
  4. Kör bilder genom optimering som inte förstör.
    Optimering som inte ses med blotta ögat men påverkar storleken på bildfilen. Ett tips på en tjänst för det är smush.it

Vidare läsning

Det här blogginlägget är inspirerat av bloggen webbstrategi för alla som tidigare skrivit om optimering av bilder och avsnitt 31 av podcasten Offentligheten.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s