Facebook EdgeRank – Vad är det?

Visste du att ditt flöde på Facebook bara består av en liten del av den information som dina vänner postar? Det sägs att endast fyra procent av dina vänner eller gillare ser det inlägg som du postar.

Det här beror på den algoritm som räknar ut vad det är som ska synas i ditt flöde. Algoritmen kallas för Facebook EdgeRank.

Varför måste det finnas en algoritm?

Hela tiden postas det inlägg på Facebook ska KAN vara av intresse för dig. Men hela tiden postas det också inlägg som ÄR intressanta för dig. Det är här EdgeRank kommer in i bilden och hjälper dig att sortera bort den information som har räknats ut att vara mindre intressant för dig.

Vad är det som styr vad jag ser i mitt flöde?

Det som styr EdgeRank och vad som alltså syns i ditt flöde är du  själv. Varje handling som du göra på Facebook kallas för en edge och påverkar vad det är som kommer visas för dig när du öppnar Facebook nästa gång.

En edge kan vara:

 • Att du gillar en sida eller ett inlägg
 • Du skriver en statusuppdatering
 • Kommenterar eller delar ett inlägg

De saker som du gjorde under ditt besök på Facebook bidrar till att EdgeRank försöker räkna ut vilka saker som ska synas i ditt flöde nästa gång du loggar in. Det inlägg som får flest EdgeRank-score kommer visas högst upp, det som har näst mest som nummer två och så vidare.

Vilka faktorer det är som spelar in och hjälper EdgeRank att sätta EdgeRank-score på inläggen förändras hela tiden men det finns tre huvudfaktorer som alltid spelat roll.

Dessa är:

 • Samhörighet
 • Viktning
 • Tid

Samhörighet

Samhörighet handlar om vilken relation du har med den som postade inlägget. Om du tillexempel ofta postar inlägg på ditt syskons sida, kommenterar dennes bilder och har angett personen som syskon ger det höga samhörighetspoäng i EdgeRank. Det är då hög sannolikhet att personens inlägg kommer synas i ditt flöde.

Andra saker som spelar in:

 • Kommentera ett inlägg ger högre poäng i EdgeRank än att bara gilla en statusuppdatering.
 • Hur lång tid det är mellan dina interaktioner påverkar EdgeRank. Ju oftare du kommenterar eller gillar samma persons sida desto högre poäng.

Viktning

Vikt handlar om vilken typ av material du delar med dig av. Till exempel har bilder och filmer en större viktning än att bara dela en länk.

Här försöker EdgeRank även göra en personlig viktning åt dig. Klickar du ofta på eller kommenterar bilder kommer dessa handlingar få högre poäng i ditt flöde. Om vi går tillbaka till exemplet med syskonet så kommer alltså dennes inlägg där hen delar med sig av bilder få en högre rank i ditt flöde än om hen delar med sig av länkar. Det eftersom det är högre sannolikhet att du kommer kommentera eller gilla hens bild än en delad länk.

Tid

Tid handlar om hur lång tid det går mellan interaktioner på ett inlägg. Facebook försöker helt enkelt filtrera bort inlägg som ses som gamla. Tiden styrs även av hur länge sedan det var som du loggade in på Facebook.

Tips för att hamna i dina vänners eller gillares flöde

Nu när du har koll på vad EdgeRank är och hur det fungerar är det vissa saker du kan göra för att synas oftarre i dina vänners eller gillares flöde.

 • Dela innehåll som har större vikt. Det handlar om bilder och filmer.
 • Tagga personer och annat i dina inlägg. Det ger samhörighetspoäng.
 • Sträva efter att få andra att dela dina inlägg.
 • Posta ofta. Tidsfaktorn gör att nya inlägg måste fyllas på i flödet.

Det var lite kort om vad Facebook EdgeRank är och hur det fungerar. Är det något som fortfarande är oklart tipsar jag om ett blogginlägg på Valtechs webbplats som på ett tydligt sätt förklarar vad EdgeRank är.

Om Facebook EdgeRank på Valtechs webbplats

/Peter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s